Het is nog maar een aantal jaar geleden dat de Amerikaanse psycholoog Elaine Aron de term ‘high sensitive person’ introduceerde en sindsdien zijn er veel mensen die zich herkennen in haar beschrijving van deze groep ogenschijnlijk wat verlegen en introverte mensen in Nederland ook wel hooggevoelige of hoogsensitieve mensen genoemd.
Mensen, vaak dienstbaar, met een enorm potentieel, vooral op intuïtief gebied. Hoogsensitiviteit is ansich niet nieuw, Jung schreef over deze groep al en noemde dit ‘aangeboren sensitiviteit’. Lees hieronder de kenmerken hoogsensitief zijn.

 

 

 

Hooggevoelig of hoogsensitief?

In mijn visie betekenen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit hetzelfde, alleen de naam verschilt. Ik roep hierbij ook iedereen op hier geen verschillende betekenissen aan te gaan geven maar dit dan in een eigen term te gieten. Het wordt hopeloos onduidelijk, de visies mbt hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit gaan al alle kanten op omdat dit een vrije term is en dat zorgt al voor voldoende verwarring in mijn ogen.
 

 

HSP test

 

Ben jij hooggevoelig? Test het!

.

 

 

 

Kenmerken hoogsensitief zijn

Een aantal kenmerken op een rijtje

–  je handelt gewetensvol
–  je reageert sterk op geluiden, geuren en licht
–  je weet of voelt vaak wat je nodig hebt
–  je voelt de sfeer in een groep aan
–  je houdt van harmonie in jezelf en om je heen
–  je trekt je regelmatig terug
–  je voelt stemmingen van anderen aan
–  je bent graag behulpzaam
– Je hebt een diepgaande manier van verwerken
–  in de natuur laad je jezelf op

 

 

Tip Hoogsensitiviteit kent naast uitdagingen ook een aantal prachtige voordelen. Lees de 10 voordelen van hoogsensitief zijn

 

 

Onveilig

Veel van deze hooggevoelige mensen voelen zich niet zo thuis. Veelal omdat hun zenuwstelsel (bewezen) veel gevoeliger werkt waardoor vele extra prikkels binnenkomen en de huidige maatschappij op hen hard en soms zelfs meedogenloos overkomt. Kijk maar naar het nieuws, veelal gebaseerd op wat er niet goed gaat in de wereld en oorlogen. Alles wat zich in het groot (macro niveau) afspeelt, speelt zich ook in het dagelijkse leven af (micro niveau) en dit geeft hoogsensitieve mensen in de basis vaak een onveilig gevoel waardoor ze in zichzelf keren.

 

 

Misschien herken je dit wel:

–  je voelt je regelmatig uitgeput of leeg
–  je gaat conflicten liever uit de weg
–  je durft niet goed je grenzen te stellen
– je hebt het idee dat een ander belangrijker is dan jou
–  je vraagt je af wat andere mensen van je denken
–  je staat zoveel klaar voor anderen dat je jezelf vergeet
–  je ervaart de emotie of pijn van de ander als je eigen last
–  je voelt je al snel overprikkeld in mensenmassa’s
–  je hebt liever één op één contact in plaats van met groepen

 

Wanneer je veel last hebt van één of meer bovenstaande punten, kom dan eens langs voor een coachingstraject.
Je zult merken hoeveel energie het je kost steeds bezig te zijn met wat anderen van je denken, of constant overprikkeld (of onderprikkeld!) te zijn en hoeveel ruimte je krijgt wanneer je jouw leven gaat leven.

De meest gestelde vragen over hoogsensitiviteit

Mijn naam is Maaike Kruijsenik begeleid hoogsensitieve mensen naar een krachtig leven vanuit jezelf. Elke stap dichter naar jezelf maakt jouw wereld een stukje mooier. ♥…. Meer HSP tips Facebook, Instagram, Pinterest