Veelgestelde vragen over hoogsensitiviteit (HSP)

Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen

Wat is hooggevoeligheid / hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit (HSP) is een benaming voor 15-20% van de bevolking met een meer dan gemiddelde gevoeligheid voor het waarnemen van details, een diepgaande verwerking van situaties en vaak uitdagingen op het gebied van prikkelverwerking. Deze groep leeft veelal ‘binnenstebuiten’ wat betekent dat de focus meestal gericht is op de meningen en behoeften van de omgeving in plaats van iemand zelf. Hierdoor is het vaak lastig goed de eigen grenzen te voelen en vervolgens te stellen omdat hoogsensitieve mensen zich snel aanpassen aan hun omgeving. Dit kan leiden tot onvrede over het (eigen) leven en een gebrek aan energie. Zie ook kenmerken hooggevoeligheid / hoogsensitiviteit.

Is er een verschil tussen de termen hsp, hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit?

Elaine Aron is de grondlegster van de term highly sensitive person, vertaald naar het Nederlands is dat dus hoogsensitief persoon, oftewel hoogsensitiviteit. Omdat hooggevoeligheid wat fijner bekt is deze naam er in Nederland een beetje ingeslopen en wordt nu veelvuldig gebruikt daar waar hoogsensitiviteit wordt bedoeld. Ik gebruik deze beide termen door elkaar met één en dezelfde bedoeling om onduidelijkheid te voorkomen. HSP is de afkorting van highly sensitive person / hoogsensitief persoon en dus ook hetzelfde.

Voor alle duidelijkheid: in België wordt hooggevoelig ook wel als hoogsentimenteel aangeduid. Daar waar je ziet dat een verschil gemaakt wordt tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit, betreft dit dus verschillende kenmerken!

Is hoogsensitiviteit een stoornis en bestaat er een HSP diagnose?

Hoogsensitiviteit wordt soms ten onrechte op één hoop gegooid met stoornissen. Het is een karaktereigenschap en hoewel je er last van kunt hebben is het geen stoornis en is HSP dus ook geen diagnose die gesteld kan worden. Eigenlijk kan niemand, ook geen HSP coach, je vertellen dat je hoogsensitief bent. Aan de hand van testen, jouw levensverhaal, ervaringen en mijn ruime ervaring kan ik wel met je mee kijken. Lees voor meer informatie: Bestaat er een diagnose hoogsensitiviteit?

Hoe hoogsensitief ben jij? Doe de HSP 3 in 1 test

Hoe stel ik goede grenzen?

Vaak is de eerste vraag, ‘waar liggen mijn grenzen eigenlijk’?
Door je focus in plaats van naar buiten naar binnen te richten op waar jij behoefte aan hebt ga je als vanzelf je grenzen aanvoelen.

Leestip: Alles over grenzen

Kan je van hoogsensitiviteit afkomen?

Hoogsensitiviteit wordt gezien als een karaktereigenschap net zoals je introvert en extravert kunt zijn. Daar kom je niet vanaf, je kunt wel leren om met de lasten ervan om te gaan en te gaan genieten van de voordelen die bij je hoogsensitiviteit horen.

Leestip: Voordelen hoogsensitiviteit

Waarom is gronden / aarden zo belangrijk als je hoogsensitief bent?

Hoogsensitieve mensen zijn geneigd veel in hun hoofd te zitten. Daar wordt mee bedoeld dat je veel nadenkt en geneigd bent tot piekeren maar bijvoorbeeld ook het zoeken van verklaringen voor alles wat je tegenkomt in het leven. Hierdoor krijgt het voelen maar ook het DOEN relatief weinig aandacht. Dit is minstens zo belangrijk voor een goed fundament in je leven. Fysiek bezig zijn zoals sporten, zwemmen, wandelen, fietsen enzovoorts helpen om meer contact te maken met je lichaam waardoor het nadenken en piekeren afneemt.

Hoe kan ik me minder aantrekken wat anderen van mij denken?

Simpel gezegd is het jouw zaak niet wat een ander van je denkt, maar zo simpel werkt het in de praktijk meestal niet. Hoogsensitieve mensen leven in eerste instantie vaak binnenstebuiten en hierdoor ben je eerder met je omgeving bezig dan met jezelf. De oplossing is simpel: draai het om en begin stil te staan bij wie jij bent en waar jij behoefte aan hebt. Je zult merken dat meningen in de omgeving dan vanzelf minder belangrijk worden.

Hoe weet ik of mijn intuïtie klopt?

Door veel oefening. Je kunt je intuïtie zien als een spier die je moet trainen. Soms zit je ernaast, wees dan niet boos op jezelf maar zie het als een kans om ervan te leren. Onthou goed hoe je je voelde toen je twijfelde of het goed voor je was want daar kan een aanwijzing in zitten dat het niet goed voor je is. Leren doen we door vallen en opstaan, zo hebben we ook ooit leren lopen.

Leestip: Hoogsensitiviteit (HSP) en intuïtie

Hebben hoogsensitieve mensen een zesde zintuig?

Nee. Doordat je genuanceerd waarneemt zie je vaak bepaalde zaken al aankomen of weet je al wat nodig is nog voor dat de rest van je collega’s of familie dit wil aannemen, vaak zie je dan het logische gevolg van een beleid of situatie in een paar stappen tegelijk waar de meeste mensen stap voor stap kijken.
Er zijn hoogsensitieve mensen die wél over een zesde zintuig beschikken, zorg in dat geval extra goed dat je gegrond bent.

Zijn er bepaalde do’s en don’ts zoals yoga doen en geen of zo weinig mogelijk medicijnen, koffie en suiker gebruiken?

Dat ligt helemaal aan jouw constitutie en wat voor jou werkt. Er zijn zoveel verschillende hoogsensitieve mensen. 15-20% van de bevolking mag dan een minderheid zijn maar het zijn nog steeds heel veel mensen! Luister goed naar wat je lichaam aangeeft en soms zul je simpelweg moeten uitproberen of het voor jou werkt. Laat je niet misleiden door algemene termen als ‘gezond’ en ‘ beter of slecht’ want dat hangt er maar net vanaf wat je nodig hebt.

Heb je een gouden tip voor een fijn leven met hoogsensitiviteit?

Was het maar zo simpel ;). Iedereen is uniek, jij dus ook. De enige gouden tip die ik je kan meegeven is: leef vanuit jezelf. Dit is vaak een opgave voor hoogsensitieve mensen die met hun antenne’s naar buiten gericht staan, je kunt daar hier een aantal tips voor vinden en onthoud een betere wereld begint binnen IN jezelf.

Welke boeken raad je aan?

Er zijn inmiddels heel wat boeken over hoogsensitiviteit verschenen. Omdat ik vaak de vraag krijg welke boeken ik aanraad hierbij een aantal suggesties.

Elaine Aron is grondlegger van de term Highly Sensitive Person, in het Nederlands Hoog Sensitief Persoon. Haar gelijknamige boek is in mijn ogen nog steeds een goede start wanneer je net ontdekt hebt dat je hoogsensitief (HSP) bent. Bestellen >>
 HSP coach Maaike Kruijsen In dit boek gaat Elaine Aron dieper in op het hebben van relaties wanneer je hoogsensitief bent. Bestellen >>
 HSP coach Maaike Kruijsen Dit wereldberoemde boek geeft een aantal belangrijke eigenschappen aan dat je helpt een leven vanuit jezelf te leven (zowel privé als in je werk). Voor mij van tijd tot tijd een fijne inspiratiebron. Bestellen >>
 HSP coach Maaike Kruijsen Fleur van Groningen schrijft openhartig over haar ervaringen met hoogsensitief zijn en de zoektocht naar haar gebruiksaanwijzing. Bestellen >>
 HSP coach Maaike Kruijsen Dit praktische HSP werkboek van Elaine Aron bevat allerlei handige oefeningen en adviezen. Bestellen >>
 HSP coach Maaike Kruijsen Susan Marletta Hart geeft in dit boek een heldere uitleg over de gevolgen van stress bij hoogsensitiviteit. Bestellen >>
Leefboek hooggevoeligheid Dit praktische handboek helpt hooggevoeligen om hun waarneming te richten, hun energie te verdelen en hun grenzen te ontdekken en bewaken. Bestellen >>
  Bevat goede achtergrondinformatie over stress en burn-out en zit vol met allerlei handige tips en oefeningen. Bestellen >>
 HSP coach Maaike Kruijsen  In dit boek legt Bernardo Stamateas helder uit hoe je om kunt gaan met zogenoemde toxische mensen. Een aanrader wanneer je hier beter mee om wilt leren gaan. Bestellen >>

 

Staat jouw vraag er niet tussen?

Ik heb helaas geen tijd om alle HSP vragen persoonlijk te beantwoorden maar indien ze relevant zijn voor meer mensen behandel ik ze regelmatig in de HSP tipsmail, dus stuur ze gerust in!

Ontvang gratis HSP Tips in je mailbox!

Heb je vooral last van je hoogsensitiviteit?

waarom de natuur zo fijn is voor HSP

Meld je aan

Ontvang regelmatig de nieuwste HSP artikelen & tips in je mailbox!